ATNR

De ATNR in de praktijk

De asymmetrische tonische nek reflex komt tevoorschijn rond 4 tot 4 1/2 maand in de zwangerschap. Het moment waarop de zwangere vrouw zegt dat de baby is begonnen met schoppen.. Het is vooral goed zichtbaar bij de arm en hand.. Wanneer de ongeboren baby zijn hoofdje draait zullen de ledematen aan de kant waarheen het hoofd draait zich gaan strekken en aan de andere kant zich gaan buigen. De zwangere vrouw voelt de baby voor het eerst schoppen. Na de geboorte zorgt deze reflex er voor dat het kind leert zijn ogen op een verdere afstand te focussen.

Wanneer deze reflex na 6 maanden nog aanwezig is zal het kind moeite hebben met het stabiliseren van de eenzijdigheid van handen, oren en ogen (geen voorkeur ontwikkelen voor links- of rechtszijdigheid). Geen oog dominantie op verre en nabije afstand zal een grote factor zijn in de lees, schrijf, en spelmoeilijkheden.6 maanden na de geboorte moet deze reflex onder controle zijn

 

Gevolgen van de ATNR

  • Geen voorkeur ontwikkelen voor links- of rechtshandigheid
  • Onleesbaar handschrift door verkramping
  • Vraag je een kind een woord mondeling te spellen zal dit vaak geen probleem zijn
  • Vraag je om het woord op te schrijven dan lukt dit niet. Telkens als het kind naar zijn hand kijkt waarmee het schrijft zal de hand en arm zich willen strekken. Ook wil de hand zich in die reflex openen. Het kind is constant bezig met het onderdrukken van deze reflex.
  • Slechte oog-volg-beweging over de middenlijn van het lichaam, waardoor het lezen van de linker naar rechts niet lukt. Deze kinderen bewegen hun hoofd mee met de woorden die ze lezen.
  • Informatie van     buitenaf komt niet goed binnen en zo kan een leerachterstand opgebouwd worden
  • Het niet netjes kunnen schrijven levert veel frustratie op. Het kind kan niet terug lezen wat het zelf geschreven heeft en de volwassenen om hem heen wijzen het kind er ook telkens op dat het handschrift niet leesbaar is.
  • Geen oogdominantie op verre en nabij afstand en daardoor lees, schrijf en spellingsmoeilijkheden.